Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre – Dame de Sionlular Derneği tarafından 2008 yılından ibu yana düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü’nü bu yıl, Fransız yazar Alexandre Seurat, Sakar adlı romanıyla kazandı. Nesrin Demiryontan’ın Türkçeye çevirdiği roman Metis Yayınları tarafından 2023’te yayınlandı.
Bu yıl 16. sı düzenlenen NDS Edebiyat Ödül Töreni , Fransız Sarayı’nda, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Isabelle Dumont’nun yüksek himayelerinde ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Olivier Gauvin’in katılımıyla gerçekleşti
Jüri Başkanı Lizi Behmoaras bu sene ödül alan eseri şöyle tanıtıyor: “Seurat, ilk eseri olan bu kitapta, evrensel ve güncel bir konu olan «çocuğa şiddet» teması üzerine, süsten yoksun, yalın bir üslupla yazılı ama yüreğe bir yumruk gibi inen bir hikâye aktarmayı başarıyor. Soluk soluğa okunan metnin ilk satırından sonuncusuna, her toplumun hâlâ mücadele etmekle birlikte bazen karşısında çaresiz kaldığı bu trajediden bir örneği gözler önüne seriyor. ‘Şiddete maruz kalan çocuklar, acılarıyla sadece aileleri içinde değil, kendi içlerinde de yapyalnızdırlar.’ der çocuk doktoru ve psikanalist Françoise Dolto.”
16. NDS Edebiyat Ödülü jürisini oluşturan isimler
- Liz Behmoaras (Jüri Başkanı)
- Yazgülü Aldoğan, Tomris Alpay, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Tara Civelekoğlu ve Zeynep Seza Yılmaz
-
Sakar
- Sekiz yaşındaki bir çocuğun ailesi tarafından öldürülmesiyle ilgili güncel bir haberden ilham alan Sakar, onun ölümünün çaresiz tanıklarının, aile üyelerinin, öğretmenlerinin, doktorların, sosyal hizmetlerin, polisin monologlarını kurguyla yeniden oluşturuyor Fransa’da yaşanan gerçek bir olaydan yola çıkılarak kaleme alınan roman, aile kurumuna sorgusuz sualsiz kutsallık atfedilmesinin yıkıcı sonuçlarını yalın ve sarsıcı bir anlatımla gözler önüne seriyor.
Alexandre Seurat
1979 yılında Paris’te doğdu. Ecole Normale Supérieure ve Sorbonne Üniversitesinde edebiyat öğrenimi gördü. 2015 yılında ilk romanı Sakar’ı yayımladı, ardından üç roman daha yazdı: L’administrateur provisoire (2016; Kayyum), Un funambule (2018; İp Cambazı) ve Petit frère (2019; Küçük Kardeş).
Romanların dördü de aile ilişkilerinin muğlaklığı ve söylenmeden kalan sözlerin ağırlığı üzerine kuruludur. Seurat hâlen Angers Üniversitesinde modern edebiyat dersleri vermektedir.
Haber ve fotoğraflar: Deniz Tokgöz