CONTEMPORARY İSTANBUL/2019 AÇILDI
Deniz Tokgöz

CONTEMPORARY İSTANBUL/2019 AÇILDI

12-15 Eylül tarihleri arasında 14. kez kapılarını açacak olan Contemporary Istanbul, basın ve VIP önizlemesi ile kapılarını sanatseverlere açtı.

Akbank ana sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 12-15 Eylül tarihleri arasında açık olacak fuarda bu yıl 23 ülkeden, 74 galeri, 510 sanatçı ve 1400’den fazla çağdaş sanat eseri yer alıyor. Bu yıl kadrosuna Fransız sanat araştırmacısı ve küratör Anissa Touati’yi katarak yoluna devam eden bölgenin öncü sanat fuarı CI uzun ve meşakkatli bir hazırlık döneminden geçti. Basın toplantısının ev sahipliğini üstlenen Ali Güreli, Hasan Bülent Kahraman ve Anissa Touati bu yıl 14.’sü düzenlenen fuarla ilgili görüşlerini ve fuara gelecek olan sanatseverleri nelerin beklediğini toplantıda anlattılar.

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli:

“Contemporary Istanbul 14 yaşına geldi… Dünyada 21. Sanat fuarı olarak yaşamına 2006 yılında başlayan Contemporary Istanbul, bugün 300’den fazla fuarın içinde yoluna her yıl güçlenerek, değişerek ve bütün zorluklara rağmen başarı ile devam ediyor. Bu geçen 14 yılda hemen her an yanı başımızda olan ve zor yılları aşmamızda destek olan ana sponsorumuz Akbank’a ve değerli Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’e teşekkür ediyorum. Contemporary Istanbul, tüm dünyada bilinen ve artık İstanbul’a, İstanbullulara ait olan bir markadır. Bir çağdaş sanat fuarı olmakla birlikte ülkemizdeki sanat pazarı ya da ortamının gelişmesi, sağlıklı büyümesi, nitelikli sanat üretiminin artması ve Türk çağdaş sanatının dünyada daha fazla izlenebilmesi çalışıyoruz. Bunun yanı sıra sanat galerilerinin yurt dışında fuarlarda yer almaları; sanatın el değiştirmesinde engel olarak duran Katma Değer Vergisi’nin indirilmesi için çalışıyoruz. Ve yine Kurumsal Koleksiyonların tekrar oluşturulabilmesi amacı ile Kurumlar Vergisi Matrahından bu alımların mahsup edilebilmeleri, sanat müzeleri yatırımlarının teşvik edilmesi, sanata yatırımın desteklenmesi ve bu yatırımların geleceğimize yatırım olduğundan yola çıkarak ülkemizdeki entelektüel sermayenin zenginleşmesini misyon olarak benimsedik ve bu hedef gerçekleştirme yolunda var gücümüzle çalışıyoruz. Bu konularda ticari bir kaygımızın bulunmaması nedeni ile içlerine kültürel etkinlikler ve eğitim hedeflerini de koyarak ilerletmek amacıyla Contemporary Istanbul Vakfı’nı kurduk.”

CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli açıklamalarına İstanbul’un önündeki 3 yıllık süreci anlatarak devam etti. “İstanbul, 2002 ile 2005 arasında 3 müze açtı (sabancı/ist.modern/pera) ancak 14 yıl sustu. Gelecek hafta Arter ile başlayacak olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile devam edecek, 2020’de İstanbul İslam Medeniyetleri Müzesi, GalataPort, Peninsula Hotel, Haliç Tersane, Atatürk Kültür Merkezi ve Taksim Meydanı düzenlemesi, 2021’de İstanbul Modern, İBB’nin 6 müzesi ve Haliç Tersane Projesi içinde 45 bin m2 Sadberk Hanım Müzesi ve bunların yanında şehirde yapımı devam eden birçok sanat ve etkinlik merkezleri ile İstanbul 3 yıl süren bir sanat ve kültür coşkusuna doğru yelkenlerini açtı. İstanbul dünyanın ilk beş sanat ve kültür şehirleri içine girecek. Bu projelerin yatırım değerleri $ 5.0 milyarın üzerindedir. İstanbul geleceğine 5 milyar dolar yatırım yapmaktadır. Bu yatırımların geri dönüşü ise turizm gelirlerinin katlanması yanında İstanbul’un hak ettiği, dünya metropollerinin en üst sırasında yer alması sonucunu doğuracaktır. Altını çizmek isterim ki İstanbul’un bu başarı çizgisini ve geri dönüşleri yakalaması için hiç zaman kaybedilmeden tüm dünyaya bu gelişmelerin anlatılması ve tanıtılması gerekir. Yeni kanunlaşmış olan Turizmi Geliştirme ve Tanıtma Ajansı’nın ilk başta gelen projesinin İstanbul olması gerektiğini şiddetle inanıyoruz.”

Ekibe bu yıl katılan Fransız sanat araştırmacısı ve küratör Anissa Touati konuşmasında daha çok bu yıl fuara hakim olacak Akdenizlilik kavramına değindi.

“Contemporary İstanbul 14. Edisyonu için yeni ortaklıklar ve diyaloglar yoluyla Akdeniz’e yansıyarak bölgede ve uluslararası alanda bir fuara güçlü bir kimlik oluşturup, yerleştirmeyi amaçlayan bir dizi iş birliği peşinde koşacak. Bu yeni yol, ülkenin dinamizmini, tarihini ve jeolojik geçmişiyle bağlantılı bir coğrafi merkez olarak gösterecektir. Böylece Contemporary Istanbul, sanatçıların kariyerlerinin, katılımcı bölgelerden kurumların ve sergi yapımcılarının sürekli üretken olmalarını beslenmesiyle oynadığı rolü destekleyen bir güç olarak konumlandırılmaktadır.”

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Recent Acqusitions/Son Edinimler sergisinin küratörü Hasan Bülent Kahraman da sözlerinde küratörlüğünü üstlendiği Recent Acquisitions/Son Edinimler’e yer verdi.

“Sergi, koleksiyoncuların son dönemde edindiği yapıtlardan oluşuyor. Küratörlüğünü yaptığım ve koleksiyoncuların seçimi ile ortaya çıkan bu sergi mevcut yurt içi ve yurt dışı izleyicilere sunulmasını öngörüyor. Belli bir tematik düzenlemeyi içeren küratör yaklaşım son bir yıldaki temel eğilimleri saptıyor. Sergi yaklaşık 90 yapıtı kapsıyor.”

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer:

Akbank, çağdaş sanatın ülkemizdeki gelişimine büyük katkı sağlayan Contemporary İstanbul’u 14 yıldır aralıksız destekliyor. Topluma değer katan ve fayda sağlayan her alanda gelişimi, değişimi ve yeniliği önceliklendiren Akbank, kültür ve sanat alanında da yıllardır pek çok önemli proje sürdürüyor. Akbank sürdürdüğü kültür ve sanat projelerinde yerel ve evrensel mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını ve binlerce sanatsevere ulaşmasını hedefliyor. Türkiye’de çağdaş sanatı geniş kitlelerle tanıştıran ve kültür sanat gündeminin üst sıralarına taşıyan Contemporary İstanbul, Akbank’ın ana sponsorluğunda, global düzeyde bir çağdaş sanat etkinliğine dönüştü. Akbank, dünya çağdaş sanat çevrelerinde yakından izlenen Contemporary İstanbul’u desteklemeye devam edecek.

Haber ve fotoğraflar: Deniz Tokgöz

Leave a Comment